Soorten hout

Prachtig en duurzaam hout

Hout wordt al heel lang voor buitenschrijnwerk gebruikt en siert nog steeds vele gevels. Maar niet alle houtsoorten zijn geschikt voor ramen en deuren. 

Houten ramen en deuren moeten duurzaam, hard en beschermend zijn. Dit wordt aangegeven door middel van een classificatie van duurzaamheden gaande van I tot V: I is het sterkst, II-III (tweede-derde) moeten regelmatig behandeld worden, IV-V is niet geschikt voor buitenschrijnwerk.

 • I. Afzelia is duur, maar wel sterk en stabiel. Het hout bevat een licht oker die de bruinrode kleur geeft. Deze houtsoort krimpt zelden en zet ook niet gemakkelijk uit. Het is bestand tegen schimmels en ongedierte.

  II. Merbau is evenzeer duurzaam. Het is roodbruin van kleur. Wanneer Merbau nat wordt (door bijvoorbeeld een regenbui), kan het uitlogen en worden er rode vlekken zichtbaar. Deze vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met water. De uitloging houdt op na een paar maanden.

  II-III. Eik heeft een lichte kleur. Het is redelijk duur en vergt om de 2 à 5 jaar onderhoud om barsten en strepen te voorkomen. Nieuwe technologieën inzake bescherming zijn voorhanden tegen barstvorming.

  II-III. Sipo is roodbruin en heeft een matige neiging tot vervorming. Deze houtsoort wordt niet aangetast door schimmels of insecten.

  III. Douglas heeft een zalmroze tot bruine kleur en is net zoals meranti matig duurzaam. Het is een inlandse houtsoort en is goedkoper dan meranti. Douglas heeft een mooie nerfstructuur, maar kan soms nog hars uitscheiden na het plaatsen.

  II-IV. Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten uit Zuidoost-Azië, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor ramen en deuren. Het hout heeft een roodachtige kleur en wordt door de lage prijs op erg grote schaal gebruikt.