PVC, aluminium of hout: welke ramen en deuren kiezen?

PVC, aluminium of hout: welke ramen en deuren kiezen?

Wat is U-waarde? Wat is Uw, Uf, Ug ?

PVC, aluminium of houten ramen en deuren kan men aan de hand van verschillende factoren beoordelen:

1) Thermische isolatie (warmte-isolatie), U-waarde (hoe minder deze factor hoe beter er geïsoleerd is) - een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per 1 vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. Van 0,7 (bij houten ramen) en 1,3 (bij PVC ramen) tot 2,5 (bij niet-geïsoleerde aluminium ramen). Bij geïsoleerde PVC profielen kan men een U-waarde tot 1,0 W/m2K krijgen, bij geïsoleerde aluminium profielen tot 1,6 W/m2K (in niet-passieve woning) en tot 0,8 W/m2K in passieve woning.

Uf - betekent U-waarde van het profiel (kader en vleugel).

Uw- betekent precies U-waarde, het wordt meestal gebruikt voor het volledige raam (kader+vleugel+glas),.

Ug - betekent U-waarde van het glas.

2) Budget: u kan hier premies voor de vervanging van glas door hoogrendementsglas vinden https://www.energiesparen.be/energiewinst/glas 

Het gaat over 10 euro per vierkante meter.

Hier staan op de eerste plaats PVC ramen en deuren, die het goedkoopst zijn, vervolgens aluminium en tot slot houten ramen en deuren. Enkele heel goed geïsoleerde aluminium ramen en deuren hebben dezelfde prijzen zoals houten.

Onze prijzen starten vanaf 180 euro per vierkante meter voor basis PVC witte ramen exclusief BTW en vanaf 280 euro voor aluminium ramen. Dat is voor vaste ramen met basis dubbel beglazing van U-waarde 1,1.

3) Schoonheid en uitzicht van uw huis en prestaties.

Past alleen hout bij de stijl van uw woning? Of betreft het een moderne woning waar aluminium ramen beter bij horen?

Of betreft het een historisch herenhuis waar houten ramen en deuren moeten worden geplaatst om de historische stijl te bewaren?

Is een goede imitatie voldoende? Ondervindt uw woning veel invloed van de weersomstandigheden? Welke thermische en akoestische prestaties hebt u voor ogen?

... Iets meer over thermische isolatie

Thermische isolatie (warmte-isolatie) is een eigenschap van materialen en constructies om de overdracht van thermische energie (warmte) tussen twee zijden van het materiaal of de constructie tot een minimum te reduceren.

De U-waarde (vroeger de K-waarde) drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd.

De waarde geeft de mate van warmtegeleiding van een wand aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand. De eenheid voor de U-waarde is W/(m²·K).

Hout: milieuvriendelijk, maar duurder.

Houten raamkozijnen zijn de meest natuurlijke keuze. Om lang mee te gaan moeten ze wel regelmatig worden gereinigd. Hun isolatiecoëfficiënt is heel hoog Daarenboven is hout verkrijgbaar in alle kleuren.

PVC: goedkoopste keuze

De warmte isolatie van PVC ramen is hoger dan aluminium. Ze zijn praktisch, sterk en goedkoop.

Aluminium: duurzaam en mooi. Doorstaat harde weersomstandigheden. Ze zijn dus een uitstekende investering op lange termijn voor nieuwe gebouwen.

Voorts zijn ze 100% recycleerbaar en zijn ze beschikbaar in veel RAL-kleuren.